Пет основни култури формират около 63% от цялата селскостопанска продукция

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Пет основни култури формират около 63% от цялата селскостопанска продукция, а в състава само на растениевъдството 84%. Това са пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, става ясно от данни на Националния статистически институт, цитиран от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Първоначалните разчети за брутната продукция от зърнени култури за 2022 г. на НСИ показва 25% ръст в сравнение с 2021 г. и достига 5,5 млрд.лв. Пшеницата, царевицата и ечемика съставляват 5,4 млрд лв., което е 98% от общата стойност.

При маслодайните култури се наблюдава ръст от 19% през 2022 г. на годишна база, като стойността достига 2,8 млрд.лв. Брутната продукция от слънчоглед възлиза на 2,4 млрд.лв., а рапицата на 0,31 млрд.лв., като тези две култури представляват
91% от общата продукция на техническите култури и с 18% повече от стойността на двете култури през миналата година.
Значителното повишение на цените през 2022 г. и структурата на производство в българското земеделие се очаква да доведат до повишение с 20% на брутната продукция от отрасъла, до нива от 12,9 млрд.лв. Петте основни култури формират около 63% от цялата селскостопанска продукция, а в състава само на растениевъдството 84%.
Трите основни есенни култури – пшеница, ечемик и рапица се очаква да заемат площ около 1,43 млн.ха., като преобладаващата площ се пада на пшеницата 1,22 млн.ха. Размерът на реколтираните площи обичайно е сходен със засетите площи, като дори в по-лоши години не пада под 1,5% от засетите.
От началото на пазарната година цените на основните култури не се повишават, а дори се отчита известно намаление. Причините са в по-слабото световно търсене. Световното потребление въпреки кризата не намалява и от пролетта най-вероятно ще се засили, което отново ще насочи цените нагоре.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements