Пещера прекроява пазара на вино

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Винпром Пещера в момента прекроява пазара на виното в България в сегмента на масовия потребител. Това коментира пред Агрозона проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара по време на откриването на новата изба за вино на Винпром Пещера в гр. Съединение вчера. Избата претендира да е най-модерната на Балканите с капацитет от 2 млн. литра вино, като в проектирането и изграждането й са вложени над 4 400 000 лв. С инвестиции в модерното съоръжение, както и в отглеждането на собствени лозя, Пещера става лидер не само в производството на високоалкхолни напитки в България, но и на вино, допълни Моллов. По време на откриването бе съобщено, че с новото съоръжение общият капацитет за производство на вино на предприятието става 14 млн. л. Моллов допълни, че Пещера преструктурира пазара като задава нов акцент. И ако доскоро това е било количеството, то българските винопроизводители вече сменят посоката в полза на качеството и то преди всичко в сегмента на масовия потребител. Това е много важно, защото всъщност в България винаги са се произвеждали качествени вина, но те до скоро бяха основно във високия ценови клас, уточни Моллов.

Новите съоръжения са най-доброто от съвременните технологии в индустриалното винопроизводство. На практика може да се проконтролира качеството на продукта от лозето до бутилката. Поводът за изграждането на новата изба всъщност е вдъхновяващата серия вина от миналата година „Виното, което вълнува”, което спечели множество международни отличия.  Решихме, че е достойно да построим за производството му нова изба, разказа развълнувано изпълнителният директор Иван Папазов. Празникът на Пещера уважиха много колеги от бранша, интелектуалци, политици и др. Благодаря на колегите за това че въпреки неотложната работа, която всички, които произвеждаме вино имаме в момента, уважиха всеотдайно нашия празник, поздрави гостите си Папазов.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама