Перфектната бира без перфектния човек е нищо

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Г-н Галобарт, кое е най-важното нещо, което човек трябва да знае, когато опитва бира?
-Трябва да се наслаждава. Бирата утолява жаждата, но в същото време и тя трябва да ви помогне да се насладите на момента.

–  Какво Ви „казва“ цветът на бирата, когато дегустирате?

– Цветът ми говори за малца, използван в производството. Важен е и цветът на пяната, той индикира точно какъв вид е малцът. Не трябва да забравяме, че пяната също е част от бирата. От потребителска гледна точка цветът е много важен.

-Каква е основната разлика между светлата, тъмната, пшеничната и червената бира?

– Има разлики във вкуса. Пшеничните и светлите бири имат по-изразен вкус на зърно, червените бири са по-карамелизирани, тъмните – с по-шоколадов вкус, или с вкус на печено кафе. Това е в най-основни линии.

    – Кажете малко повече за пяната на пивото?

– Пяната едновременно защитава бирата и спомага за бавно освобождаване на вкуса. Що се отнася до текстурата – пяната разнообразява течната текстура на бирата, дава различно вкусово усещане, тя е допълнение към водата, малца, хмела, маята.

Коя е най-важната характеристика на качествената бира?

– Бих казал чистотата. Тя е много важна. Да произвеждаш бира, означава да имаш бяло платно, което наистина трябва да е много чисто. Във всеки момент от пивоварния процес се изисква да бъдат почиствани цялото оборудване и всички бутилки. Дори чашите, в които се сервира вече готовото пиво, трябва да са чисти.

Хавиер Галобарт бирен сомелиер
Биреният сомелиер Хавиер Галобарт гостува у нас за събитие на Съюза на пивоварите в България

В Испания бирената култура е много развита. Разкажете повече за нея.

–  В Испания преживяваме бирена революция. Испанците вече разпознават голям брой стилове бира. Дълго време пихме основно лагер, но сега се наслаждаваме също на ейл, индйски пейл ейл,  шотландски ейл и много други бирени стилове. Много е нараснал интересът към новите производства и към различните бири, до такава степен, че в градове като Барселона бирената култура направо експлоадира. В момента пивото е едно от най-консумираните питиета в Испания. Това е и заради факта, че виното, също прекрасна напитка, съдържа повече алкохол, а когато си жаден, което в моята страна се случва много често заради високите температури, е по-безопасно да избереш бирата предвид количествата, които искаш и е безопасно да изпиеш.

– С какво българската бира се отличава от тази, произведена в Испания?

В този случай ще кажа, че ние просто сме на друго ниво в опита си по отношение въвеждане на нови бирени стилове. Потребителите са може би малко по-запознати с пивоварството. Българите сте наясно, че знанията са ключовият момент в предлагането на все повече бири на пазара в страната. Всички, които опитах в България, са много добри, чисти, много професионално произведени, а хората, които консумират пивото, знаят какво пият. Това, което ще помогне на пазара в България да се развие повече, е повече нови стилове

Как решихте да посветите живота си на бирата

-Случайно. Учих икономика в Барселона, след това следвах магистратура по бизнес администрация. Постъпих на работа в една компания, но собственикът и изпълнителен директор почина при инцидент. Тогава другият акционер ме повиши в изпълнителен директор. Това беше моментът, в който се задълбочи интересът ми към суровините, които продавахме на бирената индустрия. Сред като започнахме да предлагаме някои специални съставки – специални видове малц и хмел, реших да се обуча, да получа повече знания за тях, защото не мислех, че имам необходимата подготовка. След това напуснах компанията и се включих в курсове по бирено сомелиерство, учих за съчетаването на бирите с храната. Обучавах са да бъда консултант за нови рецептури, за създаване на нови пивоварни и т.н.

-От къде трябва да започне човек, който иска да стане бирен сомелиер?

-Провеждаме курсове за бирени сомелиери. Ще има такъв най-вероятно през ранната есен на 2018 г. в България. Курсът е интензивен и продължава 10 дни. Не е необходимо участниците да имат предварителни познания за бирената индустрия.

-Какво е да бъдеш сомелиер?

-Биреният сомелиер помага за популяризирането на бирената култура, той представя бирата пред потребители и превежда какво е искал да каже пивоварят с напитката, която е създал.

-Коя е Вашата любима бира?

-Най-добрата бира е тази, която се пие с любов, тази, която преживяваш с приятели и споделяш с удоволствие. За всеки момент има перфектна бира, но перфектната бира без перфектният човек е нищо.

Интервю: Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА