Пчелари се събраха на демонстрация пред гръцкия парламент

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Част от проблемите, за които пчеларите сигнализират са незаконното представяне на вносен мед за гръцки и високата себестойност на производството

След вчерашния протест на земеделци с трактори, днес площад „Синтагма“ пред парламента в гръцката столица Атина е сцена на демонстрация на недоволни пчелари, съобщават гръцките медии.

Пчеларите, които се събраха тази сутрин пред Паметника на незнайния воин с пушилки в ръка, се опитват да привлекат внимание към проблемите на сектора като незаконното представяне на вносен мед за гръцки и високата себестойност на производството, предаде телевизия Скай. Очаква се протестиращите да останат там до късно вечерта, предаде БТА.

Сред исканията им е да бъдат предприети мерки за пълна проследяемост на движението на вносния мед и въвеждане на поленовия анализ сред лабораторните тестове, които се прилагат за продукта.

По отношение на себестойността на производството пчеларите настояват за трайна отмяна на акциза върху горивата за тях и за запазване на необлагаемия минимум.

Освен това протестиращите искат да бъдат отменени ограничителните противопожарни мерки, които според тях ги „лишават от право на труд“.

По време на опустошителните пожари миналата година, като причина за някои от тях бяха идентифицирани небрежни дейности в пчелините, припомня Скай.

Гръцките пчелари настояват още за субсидии за опрашването на земеделските култури, за пълно включване в Общата селскостопанска политика и екосхемите, за реорганизация на системата за земеделски застраховки, за отмяна на ограниченията на лесничействата върху разполагането на пчелини и др.

Днес се очаква протестиращите земеделски стопани, които блокираха във вторник центъра на гръцката столица с трактори, да проведат събрания, на които да решат какви ще бъдат следващите им стъпки.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА