Лидери от захарната индустрия на САЩ и Европейския съюз са се съгласили, че трябва да се работи за справяне с чуждите субсидии, които влияят негативно на световните пазари. Разговорът е в контекста на Трансатлантическото споразумение на партньорство, преговорите за което продължават, съобщава sugaralliance.org. Търговският съветник на Американският алианс за захар посочва, че пазарът на захар в САЩ е пренаситен с ненужен внос, а износ няма. Той посочва, че американските са посъветвани да не поемат да не поемат нови задължения, свързани с пазарния достъп.
Директорът на базираната в Белгия Европейска асоциация на производителите на захар Мари Кристин Рибера от своя страна посочва, че достъпът до наситения вече американски пазар има малко значение за европейския бизнес. На САЩ не трябва да бъдат предлагани отстъпки за захар или продукти с високо захарно съдържание, тъй като и пазарът в Европа е вече добре обезпечен. По думите на Рибера има опасност търговското споразумение обаче да отвори вратичка пред Мексико за внос на субсидирана продукция в Европа, така както това се е случило в САЩ. Директорът посочва още, че търговският договор не трябва да е задна вратичка за освобождаване от субсидирана и складирана продукция.