Пазарът на вино се връща към нормалното, потреблението с ръст от 5%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Увеличението в разходите за производство оказват влияние и върху вноса и износа на благородната напитка

Производството на вино в ЕС се очаква да намалее с 3% до 153 милиона хектолитра, връщайки се към дългосрочна средна стойност преди Covid19 пандемия, сочат прогнозите на Европейската комисия в доклада относно състоянието на селското стопанство в Общността. Рекордно високото производство (+19% година за година) в Италия, най-голямата страна производител на вино в ЕС, няма да може да компенсира спада във Франция и Испания (-19% и -13% съответно година за година). Рекордно високо производство също очаквано в Португалия (+15% на годишна база), петият по големина ЕС производители, следвайки Германия. Две трети от произведените са качествени вина.

Потреблението на вино в ЕС, засегнато от мерките срещу COVID-19, също се нормализира. С очакван ръст от 5% на годишна база (23 литра на глава от населението през 2021/22 г.), то е на път да достигне средното ниво преди COVID-19. Засилва се тенденция потребителите да избират вино първо по произход, а след това по вкус и марка.

Спад от 24% на годишна база във винопроизводството, предназначени за дестилация, оцет и бренди, показва още доклада. Експертите вече виждат края на кризисната дестилация, резултат от пандемията от COVID-19.

След исторически високото ниво на износ на вино от ЕС през 2020/21 г

(подкрепено от премахнати американски мита и големи запаси), износът на вино от ЕС се очаква да намалее до 31,2 милиона hl (-3% на годишна база), водени от спад в износа на вина със ЗГУ. Това бележи връщане до дългосрочната тенденция от преди пандемията. Основните фактори, влияещи върху износа, като енергийни и транспортни разходи, както и разходи за опаковка  (хартия, стъкло, картон и алуминий) се увеличават, отчитат експертите.

Основните експортни пазари на ЕС в стойностно изражение остават САЩ, Обединеното кралство, Швейцария, Канада и Китай с дела на вината със ЗНП близо 80%, следвани от вина със ЗГУ с дял от 13%.

Вносът на вино в ЕС намалява от 2012/13 г. През 2021/22 г. се очаква количествата да намалеят до 6,5 милиона hl (-13% на годишна база и 18% под средната стойност за 5 години), движена от спад на вноса на сортови и ЗНП вина.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама