Пазарът на свинско месо в ЕС се стабилизира, цените с лек ръст

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Все още продажбата на прасета е по-изгодна във Великобритания, независимо от натиска на пазара на континента

След като спада в продължение на 20 последователни седмици до края на октомври, средната референтна цена за прасетата за ЕС започна леко да се покачва в навечерието на Коледа. До седмицата, приключила на 19 декември, средната цена се повиши до близо 133 евро/100 кг. Въпреки че това е най-високото ниво от началото на октомври, то все още е много ниско по исторически стандарти. Цените на свинското месо бяха на ниски нива и през 2020 г и стойността от 2021 г е само с 4 евро по-висока на годишна база, отбелязват от Euromeatnews. Сравнено с преди две години обаче стойността на прасетата е паднала с 60 евро.

Спадащите цени през лятото бяха предизвикани от изобилните доставки в момент, когато експортният пазар стана по-предизвикателен. По-новите доклади на индустрията показват, че търсенето и предлагането вече са по-балансирани, според Бетан Уилкинс, старши анализатор на AHDB Red Meat.

Повечето от ключовите държави-членки производителки отбелязаха известно покачване на цените през седмиците преди Коледа; Испания беше изключение и отбеляза по-променлива ценова тенденция. Холандските цени също бяха по-стабилни. През последния 4-седмичен период най-голямото покачване беше в Северна Европа, като цените на Дания и Германия се повишиха с около €3. След като преди това паднаха рязко, полските цени също се възстановиха по-силно от средата на декември.

„Обединеното кралство продължава да вижда падащи цени. Това започна да намалява разликата в цените между средната стойност за Обединеното кралство и ЕС, която се стесни от €44/100 кг до €37/100 кг през последния 4-седмичен период. Въпреки това, този марж остава голям от историческа гледна точка и въпреки че се увеличават, сравнително ниските цени в ЕС може да продължат да оказват натиск за намаляване на цените в Обединеното кралство в много краткосрочен план“, добави Уилкинс.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА