Все още продажбата на прасета е по-изгодна във Великобритания, независимо от натиска на пазара на континента
След като спада в продължение на 20 последователни седмици до края на октомври, средната референтна цена за прасетата за ЕС започна леко да се покачва в навечерието на Коледа. До седмицата, приключила на 19 декември, средната цена се повиши до близо 133 евро/100 кг. Въпреки че това е най-високото ниво от началото на октомври, то все още е много ниско по исторически стандарти. Цените на свинското месо бяха на ниски нива и през 2020 г и стойността от 2021 г е само с 4 евро по-висока на годишна база, отбелязват от Euromeatnews. Сравнено с преди две години обаче стойността на прасетата е паднала с 60 евро.
Спадащите цени през лятото бяха предизвикани от изобилните доставки в момент, когато експортният пазар стана по-предизвикателен. По-новите доклади на индустрията показват, че търсенето и предлагането вече са по-балансирани, според Бетан Уилкинс, старши анализатор на AHDB Red Meat.
Повечето от ключовите държави-членки производителки отбелязаха известно покачване на цените през седмиците преди Коледа; Испания беше изключение и отбеляза по-променлива ценова тенденция. Холандските цени също бяха по-стабилни. През последния 4-седмичен период най-голямото покачване беше в Северна Европа, като цените на Дания и Германия се повишиха с около €3. След като преди това паднаха рязко, полските цени също се възстановиха по-силно от средата на декември.
„Обединеното кралство продължава да вижда падащи цени. Това започна да намалява разликата в цените между средната стойност за Обединеното кралство и ЕС, която се стесни от €44/100 кг до €37/100 кг през последния 4-седмичен период. Въпреки това, този марж остава голям от историческа гледна точка и въпреки че се увеличават, сравнително ниските цени в ЕС може да продължат да оказват натиск за намаляване на цените в Обединеното кралство в много краткосрочен план“, добави Уилкинс.