Първият български сорт стевия е факт

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Създадоха първия български сорт от растението стевия. Сортът е разработен от учени от Земеделския институт – Шумен и носи името „Стела“.

“Работата по стевията в България започва още 80-те години в бившия Институт по захарно цвекло, който сега е част от Земеделския съюз. Работата по интродукцията на това растение беше доста интензивна”, разказа доц. д-р Станимир Енчев от Земеделския институт – Шумен пред Агрозона.

стевия
Четете още: Може да си отгледаме сами най-скъпия подсладител – стевията

Доц. Енчев споделя, че с настъпване на промените в страната, както и появилите се по това време финансови перипетии работата спира. Растението остава години на ред само като генофонд в инвитро лаборатория. Друг водещ проблем за прекъсване на работата е наложената временна забрана за ползване на стевия. Тази забрана е породена от световните производители на захар.

“2008 година тази забрана отпада, тъй като по категоричен начин се доказва, че стевията е абсолютно безвредна. Всъщност, тя е полезна за редица болести и най-вече за хора страдащи от диабет.”, каза експертът. След това работата по добива на стевия и създаването на български сорт се възобновява. Сега първият български сорт стевия “Стела” вече е факт!

Търсенето е голямо, клиентите са от цялата страна. Институтът има финансови затруднения, това спира и големи производства на разсад.  “Тази година се надяваме да произведем повече разсад и да отговорим на търсенето.”, каза доцентът.

В момента фермерите вземат малки количества от растението, като по-често е само за собствена употреба. Доц. Станимир Енчев споделя, че има запитвания към института и за по-големи количества, но хората все още се притесняват от реализацията на продукцията.Освен това стевията изисква много ръчен труд, тя е трудоемка култура. При нашия климат края на септември месец трябва да се извади и да се прибере. На пролет – май месец пак се засажда.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА