Може да си отгледаме сами най-скъпия подсладител – стевията

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути
стевия1
Стевията обича топъл климат.

Стевията е един от най-скъпите подсладители, защото е 100% натурална, здравословна и с нея не трупаме калории. Няма по-сладък натурален продукт за подслаждане, а най-хубавото е, че билката не е трудна за отглеждане в домашната градина. Според опитните градинари ако си купите само едно растение Stevia rebaudiana, то ще се размножи и ще имате различни растения, които да си изсушите вкъщи и да използвате като подсладител.

Как да изберем сорта:

При покупка на растението градинарите съветват да направим следното: избираме си някой сорт, като няма значение дали е с малки листа или неугледен, защото и тези сортове са подходящи за отглеждане; откъсваме малко листенце и сдъвкваме в устата, като може да преглътнем или не – по избор; след това трябва да оставим да премине време и колкото повече сладкият вкус остане в устата ни, толкова по-качествено е растението, което да може да купите. Ако не усетите сладост след известно време от сорта, който сте сдъвкали, опитайте друго растение.

Отглеждане:

Стевията не се нуждае от голямо пространство за развитие, но обича да бъде наглеждана ежедневно, затова я сложете на видно място в градината или на балкона. Обича топлината, но не директната слънчева светлина. Основното условие за доброто й развитие е да бъде достатъчно поливана. Не бива да позволявате да разцъфти, защото в

Fresh and dry Stevia Rebaudiana
Стевия на прах е отличен здравословен подсладител.

противен случай листата губят сладостта си. Ако видите и най-малкия знак, че е тръгнало да цъфти, откъснете връхчетата на растението.

Сушене:

Когато дойде време да откъснете няколко листенца, защото толкова обикновено са необходими за подслаждане, изплакнете ги с хладка вода и ги подсушете с кухненска хартия. Сложете ги в плик и го поставете на топло място. През следващите 24 часа трябва от време навреме да ги разбърквате в самия плик, за да позволите да дишат. Другият вариант за сушене е да ги сложите на вестник, но тогава може да бъдат накацани от мухи. След като изсъхнат добре, може да натрошите листата или да ги смелите в кафемелачката.

Размножаване:

Размножаването на стевия става, като вземете калемче от растението. Преди да направите това обаче оберете всички готови листа. По-лесно се отглежда от листа, отколкото от семена. Във всички случаи обаче си струва усилието, защото растението подобрява здравето и е полезно за бюджета.

Ако страдате от диабет или искате да намалите теглото си, или просто желаете да се храните здравословно, опитайте със стевия.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама