Видео

Първи семинар в БГ, Борислав Сандов: Конопът е новият хит в строителството

IMG_6741
Автор: Агрозона
Споделена0

12 страни в ЕС отглеждат коноп, в България може само с лиценз

Конопът е новият хит в строителството, бетонът и тухлите с него са много евтини и имат уникална здравина и изолиращи свойства. От конопа се добиват включително бои и лакове. Това разказа в своя презентация Борислав Сандов, съпредседател на Зелените за стопанските качества на забраненото и  забравено у нас растение по време на първия семинар за либерализиране режима на производство и употреба на канабис. Събитието  „Ко?ноп: да проговорим за марихуаната“беше организирано от Liberty 420, Промена и Зелените, а интересът към него беше огромен, залата остана пълна от първата до последната презентация.  Марихуаната, това всъщност е коноп,  няма никаква разлика между едното и другото, обясни Борислав Сандов. 12 страни в ЕС го отглеждат свободно, като водеща е Франция. В България производството му е свързано с изключително трудно лицензиране, но вече има двама производители, подчерта той.

Автомобили, текстил, хартия, храни и др.

Уникалният коноп  се използва в текстила, фармацевтичната индустрия, като олиото включително се прилага и за лечение на раково болни, хранителната, козметиката, селското стопанство, хартиената. Едно от най- любопитните, евтини и удивителни приложения е в строителството.

Използват се буквално всички части на растението – стебло, листа, цветове, семена.

Канабисът – повече хартия от гората

Канабисът е растение, с изключително бърз растеж и високи добиви. 7-200 т суха маса е добивът от един ха и се оказва, че дървесината му е много по- евтина и изгодна от горската.

БМВ и Мерцедес първи използват  конопени влакна в производството на автомобили, заради тяхната здравина, съобщи Борислав Сандов. В момента Франция държи 90% от производството на коноп в ЕС. Според статистиката около 78 362 т  през 2012 г се падат на Франция канабис, а общото количество произведен канабис за ЕС е 80 000 т. Във всички страни в ЕС бавно, но сигурно расте производството му. Сред тях са Полша, Великобритания.

Румъния е традиционен производител, който изнася за САЩ.В България се отглеждал и преди 1944 г и след това, като пикът му е през 50 те години на миналия век, когато площите са достигнали 250 хил.дка.

Светлана Трифоновска

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *