Започва Третото издание на панаира за кулинарно изкуство „Етно кухня на колела“ 2019, днес в Пловдив.
В него ще участват представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, които ще представят своите традиционни ястия.
В първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще вземат участие представители на всички вероизповедания от различни етноси, които живеят в града и региона. Те ще посрещнат своите гости на откритите площи до Джумаята и ще разкажат за най-интересните традиции и обичаи на своя народ в културата на хранене, след което присъстващите ще имат възможност да опитат някои от най-характерните за трапезата им ястия.
Привечер гостите на фестивала ще се докоснат до вкуса на каракачанската баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, чешки сладкиши и много други специалитети, между които и френското национално ястие „парт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска „оливе асколане“.
По време на фестивала също така ще бъде открита работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града. Всеки желаещ ще може да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка.
Също така представителите на турската кухня ще предложат над 10 ястия, между които любимият на всички одрински дроб. Ще могат да се опитат традиционни ястия като „карнъ ярък“ и „султан кебап“ по оригинални народни рецепти на майстора-готвача. Менюто включва и известната булгурена салата „късър“, имамбаялдъ, сармички и др.