Панаир на солта от днес в Морската градина на Бургас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Бялата “жътва” в Атанасовското езеро започва в началото на август

Тази година Панаирът на солта ще бъде малко по-далеч от Атанасовско езеро, но малко по-близо до гражданите и гостите на Бургас. Екипът на LIFE проектa „Лагуната на живота“ се включва от днес в новия бургаски фестивал LOCAL FEST в Морската градина. На шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и типичните му характеристики.

От 18 часа днес ще има кулинарна работилница, в която ще се изследват различните лица и вкусове на солта. Ателието е част от дейностите по проект #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.

Солта присъства на трапезата ни ежедневно и е част от почти всички ястия или хранителни продукти, които консумираме. Тя е жизненоважна за правилното функциониране на организма ни, но може да бъде и опасна, ако я приемаме в големи количества. Водещ на работилницата е Елина от Кулинарен клуб АМКО, чиято страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.

В ателието „Солта“ ще приготвим солен карамел, божествени фурми с ядки, шоколад и солни кристали,  сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто и бърза туршия със сезонни зеленчуци. Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, затова е нужно предварително записване.

Инициативата “Твоята храна” насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез инфо материали, интерактивни занимания и игри. Проектът се изпълнява от Фондация Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.

Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между Човека и Природата. Превърнато в началото на миналия век като промишлена зона за солодобив, днес Атанасовско езеро е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но висока екологична, социална и културна стойност. Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовско езеро като ценна природна територия.

Процесът на солодобив в Атанасовско езеро е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около 4 месеца и „бялата жътва“ или нейното събиране започва в началото на август.

За повече информация www.lagoon.biodiversity.bg

Снимки: Спас Узунов

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА