Овцата Доли не получи патент

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Изследователският институт към университета в Единбург не получи патент за създаването на клонираната овца Доли, предава Agra Europe. Основанието на Агенцията по патенти и търговски марки на САЩ е, че овци като Доли са продукт на човешката изобретателност, а не творение на природата. Те нямат по-различни характеристики от останалите представители на своя вид. Освен това Доли няма своя генетична идентичност и е абсолютно еднаква със своя родител-донор.

През 1996 г. учени от Roslin Institute създадоха овцата Доли и това беше пионерен процес,познат като ядрен трансфер на соматични клетки. В следствие на това те създадоха първото абсолютно генетично копие на овца от родител-донор.

Методът на клониране е вече патентован и сега е лиценз на ViaGen, която се занимава с клониране на други животни като говеда и коне.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements