Овощари излязоха на протест, готвят нов

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Днес браншовите организации решават какъв да е мащабът

Овощари днес заседават какъв да бъде мащабът на протеста, който се подготвя от бранша във връзка с ниските ставки по обвързаната с производството подкрепа и предвиденото финансиране по ковидпомощта, научи Агрозона от Съюза на Дунавските овощари. „Колегите от Южна България днес се събират, за да решат какъв ще бъде мащабът на протеста – дали на локално ниво или ще излезем през Министерство на земеделието. Същото ще направим и ние от Северна България“, уточни Николай Колев от организацията.

Вчера овощари в Русе излязоха на мирен протест срещу политиката, която води Министерството на земеделието в сектор “Плодове“.

Протестът се проведе от 16.30 часа на кръговото кръстовище на Дунав мост в град Русе и в него участваха Съюз на Дунавските овощари, Aсоциацията на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз. Над 300 производителя от областта участваха в протеста.

Очакванията на овощарите бе ставката по ковидмярката да бъде поне в размер на 150 лв/дка, но след заседание в петък, на което участваха представители на браншовете „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ стана ясно, че средствата от 111,5 млн. лв ще се разпределят в съотношение 60:40 в полза на животновъдния бранш, а в Растениевъдството ще влязат и секторите Маслодайна роза и Винени лозя.

 

 

 

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements