Овощари и градинари настояват за бърза корекция на Стратегическия план

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според тях основен проблем е доброволното участие на производителите по екосхемите

Да се отвори и коригира Стратегическия план за развитие на земеделието, за да се запази българското производство, настояха на пресконференция представители на браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци. В събитието участваха представители на Асоциация „Български зеленчуци“, Асоциацията на овощарите в България, Добруджанския овощарски съюз, Национална Био Асоциация, Националния съюз на градинарите в България, Съюза на дунавските овощари, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Според Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите, трябва да се коригират екосхемите, по които ангажиментите са доброволни. По начина, по който са разписани тези 8 екосхеми, няма как да се гледат насажденията, тъй като стопаните ще направят повече разходи, отколкото ще им бъдат изплатени ставките, и те ще губят много, категорична бе тя.

Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз даде пример със схемата за насърчаване намаляването на употребата на препарати за растителна защита в трайните насаждения, при която ангажиментите са петгодишни, а производителите на плодове ще получат по 50 лв/дка. Според нея новата схема изисква много по-големи разходи от страна на стопаните и задължителна продажба на 90% от произведената продукция през лицензирани борси и тържища само за 5 ст на килограм допълнителни доходи. „България е под средното ниво на подпомагане на земеделските стопани спрямо европейските производители, а сектор Плодове и зеленчуци – под 25%. Ако производителите не поемат ангажименти по екосхемите, това подпомагане пада под 20%“, допълни тя.

Според Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари обаче земеделското министерство отказва да коригира Стратегическия план, „тъй като е срамно, недостойно да го направи малко повече от месец след одобрението му през декември 2022 г.“, уточни той. Той даде пример с екосхемата за екологично поддържане на трайните насаждения, където при 32 лв през предишния програмен период ставката пада на 22 лв/дка за повече ангажименти.

Браншовиците изпратиха апел към Президента и премиера на Република България с настояване екипът на новото служебно министерство на земеделието да бъде такъв, че да отговори на настояванията на сектор Плодове и зеленчуци и Стратегическия план да се отвори и коригира в полза на производителите, за да може още през Кампания 2023 да се приложат новите изисквания, макар и с леко забавяне иначе ресурсът по екосхемите в размер на около 1 млрд. лв. ще бъде загубен.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА