Отпускат 10 млн. лв. за финансиране на групи и организации на производителите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вижте условията, на които трябва да отговарят кандидатите пред Българската банка за развитие

Нов финансов инструмент за подпомагане на групи и организации на производители на земеделски продукти е разработила Българската банка за развитие (ББР), съобщават от финансовата институция. ББР отпуска линията за финансиране два месеца, след като браншът заяви нуждите си през октомври на среща с представители на Министерство на земеделието, Министерство на иновациите и растежа, ББР и дъщерното дружество на банката – Националния гаранционен фонд.

За финансиране могат да кандидатстват групи и организации на производителите, като изискването е те да са признати от министъра на земеделието и да имат поне една приключена финансова година. Кандидатстващите за финансиране сдружения следва да са потенциално икономически жизнеспособни и да имат положителен собствен капитал към момента на сключване на договор, отбелязва ББР.

Сдружаването на производителите на земеделски продукти е начин за повишаване на влиянието им по веригата за доставки и по-голямо предлагане на произведените от тях стоки в търговската мрежа, пише банката в съобщението.

Размерът на финансирането по новата програма е 10 млн. лева. Максималният размер на индивидуалните оборотни кредити или кредитни линии е до 40% от приходите от продажби, отчетени за последната финансова година. За инвестиционни кредити се отпускат  до 90% от размера на инвестицията.

Средствата се предоставят за покриване на нуждите на земеделските производители от ликвидност или финансиране на техни инвестиционни намерения.

От ББР отбелязват, че предвидената финансова подкрепа е в синхрон със стратегическите ѝ цели за осигуряване на достъп на малкия и средния бизнес до достатъчно и разнообразно финансиране, както и подпомагане на износа на компаниите и интегрирането им на външни пазари.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА