Организациите на производителите решаващи за сектор Плодове и зеленчуци, Испания с най-много – 527

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В 19 страни от ЕС са похарчени над 1,5 млрд. евро за сдружаването на сектора и подобряването на конкурентоспособността на производителите

Организациите на производители (ОП) играят решаваща роля за поддържането и насърчаването на растежа в сектора на плодовете и зеленчуците в Европейския съюз, е едно от заключенията на обобщаващото проучване на националните стратегии за устойчиви оперативни програми в сектора на плодовете и зеленчуците за периода 2013-18 г., публикувано от Европейската комисия (ЕК).

През 2020 г. е имало 1603 организации на производители и 31 транснационални организации на производители в сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС27. Най-много признати организации на производители в този сектор се намират в Испания (527), Италия (289), Франция (220), Полша (196) и Гърция (128).

Докладът, който обхваща периода 2013-2018 г. и включва 19 държави от ЕС: Австрия, Белгия, България, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция. В тези 19 държави разходите за всички организации на производители възлизат на 1 574 милиона евро през 2018 г., като Испания и Италия имат най-голям дял от разходите с 489,4 евро милиона и 489,3 милиона евро, съответно.

По отношение на общите разходи, данните показват нарастваща тенденция за подкрепата, предоставена на сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС между 2013 г. и 2018 г. Общите разходи, направени от страните от ЕС в контекста на националните стратегии, са се увеличили с 20% през периода обхванати от това проучване. Признатите организации на производители могат да създадат оперативен фонд за финансиране на тяхната оперативна програма. Финансовата помощ от ЕС обикновено е ограничена до 50% от общия оперативен фонд, но може да бъде увеличена до 60% в определени случаи. За да се улесни подкрепата за финансиране на организациите на производители, държавите-членки разработват и редовно оценяват национална стратегия за устойчиви оперативни програми в сектора на плодовете и зеленчуците.

Като цяло оперативните програми, прилагани от организации на производители, се оказват успешни за подобряване на привлекателността на членството на ОП, насърчаване на концентрацията на предлагане и пускане на пазара, повишаване на търговската стойност на продуктите, както и гарантиране, че производството е адаптирано към търсенето.

Данните показват още, че оперативните програми са имали положително въздействие върху сектора, когато става дума за подобряване на конкурентоспособността, опазване и поддържане на околната среда и предотвратяване и управление на кризи, укрепвайки други политики, преследващи подобни цели като мерки за развитие на селските райони.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА