Отличиха най-големите иновации в агробизнеса

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

36 продукта, научни разработки и технологии участваха в десетте раздела на конкурса

Научните изследвания и иновациите са вложения с гаранция за бъдещето на агробизнеса. Под това мото премина официалната церемония за връчването на наградите в Конкурса за иновации по време на международното изложение АГРА 2023. 36 иновативни продукта, научни разработки и технологии участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

В категорията „Учен на годината в областта на аграрните науки” бе отличена ас. д-р Теодора Илиева от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите за изследователски принос в иновативни проекти, а в категорията „Машини и инвентар за растениевъдството“ диплом за иновативен продукт получи изложителят ВИ БИ ЕЛ ТРЕЙД ООД за електронна косачка за индустриални цели, произведена от чешката компания Raymo Electric.

За поредна година БАЙЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД спечели диплом за разработката на консорциума „Хербицид Хусар Клас“.

Автоматизирана мобилна ферма за кокошки носачки на farmermobil GmbH, представена на агрофорума АГРА от ТЕХНО-ИНОКС ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, получи диплом и плакет за иновативен продукт в раздела „Машини и инсталации за животновъдство“.

В същата категория бе отличена и електронната система за хранене на свине-майки Schauer Compident, представена от АГРИТОП ЕООД.

В раздела за сортови семена и посадъчен материал бяха отличени две иновативни разработки. За „Хетерозисни хибриди царевица“  Институтът по царевицата – гр. Кнежа получи диплом, а Институт по земеделие гр. Карнобат – плакет и диплом за Пролетен ечемик „Савелия“.

Най-много и успешни иновации бяха излъчени от експертната комисия в раздела  „Торове и препарати за селското стопанство“. С диплом в конкурса бяха отличени АГРОФИН ЕООД за ECO CENTER – Продукти за интегрирана растителна защита – феромони за мониторинг с производител MEZHTRANS MOLDOVA S.R.L, и АМИТИЦА ООД за две разработки –  „Вирусни инсектициди Мадекс, Туин, Хелиовекс, Литровир“ на „Андермат биоконтрол АР“ Швейцария и Микробиален тор „BioSpektrum WG“ с производител UAB Nando –Литва. Плакет и диплом в конкурса грабна ГЛОБАЛ АГРО СЪЛЮШЪН ООД за собствената им иновация  „Био и нанотехнологичен продукт SCS-Nano“. Препаратът „Avail veggies-Тор Npk със защита на фосфора“ на ЕКОДАРПОЛ БОЛКАНС ЕООД и микробиалният тор СУМИТ АГРО РУМЪНИЯ С.Р.Л.-Клон България също спечелиха плакети с диплом.

Винарска изба „Царина“ бе удостоена с плакет и диплом за разработената от екипа технология за наблюдение и контрол на процеса на ферментация. В раздела за иновации в хранително-вкусовата промишленост с диплом бяха отличени две технологии и два иновативни продукта: Технологията за производство на свинска мас с черен трюфел на Агролес Продукт ООД, Технология за преработка на шипки без въглероден отпечатък на БАЛЕВСКИ ООД, лек спрей 100% чисто олио на Дафне 2018 ЕООД и шот за пиене с цинк, витамин С и прополис на SBS Bilimsel Bio Gozumler Турция, представлявана от БИО АКТИВИТИ ЕООД.

В раздела „Научни разработки“ логично беше и най-високата конкуренция, а журито присъди и най-много отличия за иновативни продукти и технологии. С диплом бяха наградени: Институт по животновъдни науки – Костинброд за „Мариновани кокоши яйца”, Институт по зеленчукови култури „Марица – Пловдив за „Технологична инструкция за приложение на компост при отглеждане на броколи”, Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив с „Хинапени бонбони с добавен подсладител”, Институт по овощарство – Пловдив за „SLECI-саморегулиращо се, нискоенергийно напояване на основата на глина”, Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола ПУШКАРОВ” София за „Технология за подобряване на повърхностните свойства на титанови и стоманени изделия”, Институт по криобиология и хранителни технологии за „Лиофилизиран активен хидролизант „Biolife Expert”, Институт по розата и етеричномаслените култури – Казанлък за продукта „Биокрем за лице”, Институт по рибни ресурси – Варна с „Интегрирана технология за определяне на изобилието на рибни и нерибни ресурси и оценка на морската среда”, Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево с продукта „Биологичен фасул сорт Вежен“. Заместник-министърът по земеделието Тодор Джиков връчи три плакета с диплом в същата категория. Институтът  по полски култури – Чирпан и Институтът за космически изследвания и технологии – БАН спечели с разработката „Иновативна интегрирана система за дистанционен и наземен мониторинг на селекционни опитни полета, Институтът  за растителни и генетични ресурси – Садово       с  „Адата” – най-новия български сорт фъстъци, а АГВАЙЗЕР ООД  с иновативната методология за получаване на секвестиран почвен въглерод в земеделието.

В церемонията по връчване на отличията участваха ректорите на Аграрния университет и на УХТ – доц.  Христина Янчева и проф. Пламен Моллов, проф. Сава Табаков – декан на Факултета по Лозаро-градинарство, Аграрен университет-Пловдив, проф. Виолета Божанова – заместник-председател на Селскостопанска академия, проф. Ангел Ангелов от Университет по хранителни технологии, Тодор Чонов – заместник-кмет на Община Пловдив и заместник-мистър Тодор Джиков, който председателстваше комисията по иновации на 8-ото издание на мегафорума за земеделие, вино и храни.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА