Откриха завишени стойности на уран във водата на Харманли

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Изследване на водата в Харманли и 3 села в общината показват завишени стойности на естествен уран и алфа активност, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Изнесените данни показват, че стойността на урана е 0.043 mg/l, а общата алфа активност – 0.572 Bq/l.

От РЗИ Хасково допълниха, че са издали предписание за ограничаване ползването на вода за пиене и приготвяне на храна в Харманли и селата Бисер, Надежден и Остър камък.

Завишена стойност на уран е открита и във водата на маджаровското село Бориславци. Там данните показват, че уранът е 0.039 mg/l.

Началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова информира, че за ситуацията е уведомен областния управител на Хасково, както и кметовете на Харманли и Маджарово. Те от своя страна имат ангажимента да уведомят населението. Д-р Димитрова каза още, че в Харманли, Надежден, Бисер, Остър камък и Бориславци трябва да се осигурят водоноски.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА