В Института по земеделие в Кюстендил към ССА беше открита лаборатория по вирусология. Протоколите за молекулярната диагностика на важни вируси по овощните видове са разработени от научни екипи на Академията и се прилагат чрез доставеното ново оборудване по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ) към Министерството на образованието и науката.
Екипът на Институт по земеделие – Кюстендил, проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на ССА и оперативен координатор на Компонент 1 на ННП-ХРАНИ, Янка Михайлова, Дирекция финансово управление и човешки ресурси на ССА, Мария Юнакова, началник отдел „Наука, образование и иновации”, проф. дн Иван Атанасов, директор на Агробиоинститут на ССА, доц. д-р Илияна Кришкова, директор на Институт по земеделие – Кюстендил, както и участници по Националната научна програма присъстваха на откриването на новата лаборатория.
„Чест е за мен да открия новооборудваната лаборатория за диагностика на вирусни болести при семковите и костилковите овощни видове. Овощните видове са изключително ценен ресурс за региона и неслучайно той е известен като овощната градина на България“, каза проф. д-р Тодоровска при откриването.
Овощните видове в този район са обект на проучвания с близо 100-годишна история. Институтът по земеделие – Кюстендил има важен принос за развитието на науката в областта на модерното овощарство, агрозащита и изграждане на съвременния облик на аграрната наука в България. В контекста обаче на предстоящата трансформация на Кюстендилския регион от въгледобивен в район със силно развито земеделие, значението на овощните видове ще бъде голямо. Изискванията към повишаване на качеството на продукцията са свързани със Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“.
Новото оборудване позволява извършване на висококачествени изследвания и вземане на информирани решения за борба с вредителите, както и за селектиране на сортове и сортоподложкови комбинации, които са резистентни на вирусни и други важни заболявания. Не на последно място е създаването на безвирусен сертифициран материал.