Отделят промените в Закона за туризма, касаещи единната система за информация

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Регистрите на хотелите ще са свързани с Министерството на туризма, Министерството на вътрешните работи и  НАП посредством единна система за туристическата информация. Това е заложено в промените в Закона за туризма, публикувани днес за обществено обсъждане. Тези промени са публикувани отделно от останалите планирани изменения,  както заради важността на системата, така и с цел ускоряване сроковете за създаването й. Общественото обсъждане на Закона за туризма е удължено до постигане на работещи и решения, най-вече относно къмпингуването и в мерките за насърчаване развитието на планинския туризъм. Затова частта относно системата за туристическа информация и отделена в самостоятелен законопроект.

Очаква се, че благодарение на нея секторът ще бъде изсветлен и събиранията на постъпленията от него ще се подобрят. Текстовете предвиждат облекчена процедура за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи. Лицата, предоставящи хотелиерски услуги в места за настаняване от клас “А” – хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, ще са длъжни да осигуряват автоматизиран обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация. Създава се директен канал за връзка между хотелиерите и единната система, без да се налага информацията да се предава първо на общината и после към Министерството на туризма и другите ангажирани институции, както е сега. Така данните ще постъпват в системата в реално време.

Облекчение е заложено и за местата за настаняване от клас „Б“ – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, които не водят регистър в електронна форма.  Обменът на данни ще става посредством ежедневното им вписване в Единната система за туристическа информация чрез публично достъпен уеб или друг интерфейс, чрез сигурна комуникационна сесия за свързаност.

За български туристи и такива от Европейския съюз, от държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от Конфедерация Швейцария хотелиерите ще имат задължението да предоставят информация само за броя им, гражданството, датата на регистрация и датата на отпътуване. Втора категория данни ще има важи за другите чуждестранни туристи – предвижда се предоставяне и запазване на данни. Освен брой, ще са необходими и идентифициращи данни: име, дата на раждане, гражданство, номер и серия на документа за самоличност. От туристическото министерство посочват, че данните за настанените туристи в единния регистър на ЕСТИ няма да са публични и достъп до тях ще имат само определените от закона субекти. НАП ще събира данни в обобщен вид (брой настанени лица, брой нощувки) за контрол на постъпленията от туризма. МВР ще има достъп до данните, идентифициращи чуждестранните туристи в цялата страна (без информацията за туристите от Европейския съюз, от държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от Конфедерация Швейцария). Достъпът на общините, НАП и МВР е отдалечен,  обхватът на данните е ограничен съобразно установеното в закона за съответната категория лица.

Ако предвидените в проекта на нормативния акт задължения не бъдат спазени, има административни наказания. Неизправните лица, които са задължени, но не водят регистър за настанените туристи, ще бъдат глобени с 2000 лв., а имуществената санкция на едноличните търговци и юридическите лица възлиза на 7000 лв. Глоба ще има и за неизправните лица, които водят регистър, но не според законовите изисквания – 1000 лв, а имуществената санкция на едноличните търговци и юридическите лица – в размер 5000 лв. За лица, които не са осигурили или не извършват обмен на данни, съответно не вписват данните по реда на закона, финансовата санкция ще възлиза на 1000 лв, а имуществената на едноличните търговци и юридическите лица – на 5000 лв.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА