Отчетено е леко повишение при цената на брашното

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Наблюдава се леко повишение на средната цена на едро за страната на брашно тип „500” на седмична база и същевременно понижение на тази на дребно в големите супермаркети. Това сочат данни на МЗХГ. Цените на едро на продукта са от 0,65 лв./кг в Пловдив до 1,25 лв./кг в Благоевград. В сравнение с предходната седмица, в четири от областните центрове се отчита повишение на стойностите с между 1,3% и 8,7% , като най-чувствително е в Плевен. Единствено в Стара Загора е отчетено понижение, с 2,5%. Вследствие на това, средната цена на едро на брашното за страната се покачва с 1,2%, до 0,86 лв./кг.

Предлагането на дребно на брашното в големите търговски вериги  е в ценовия интервал от 1,07 лв./кг  до 1,32 лв./кг. В областите Русе, Търговище и Шумен продуктът поевтинява в рамките на 4,2% – 4,4% на седмична база, докато в Перник, Разград и София поскъпва с по 2,5%. Това води до понижение на средната цена за страната в големите супермаркети с 0,9%, до 1,16 лв./кг.

В другите търговски обекти  цените на дребно на брашното варират от 1,02 лв./кг в Пловдив до 1,38 лв./кг  в Разград. В четири области се наблюдава седмично повишение на цените от 1,9% до 4,2%, като най-чувствително е в Шумен, а в Пловдив – намаление с 2,9%. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя се задържа на ниво от 1,19 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,03 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги, като разликата в тази посока достига до 0,18 лв./кг в Русе. През изминалата седмица маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,30 лв./кг за големите супермаркети и 0,33 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям за ГТВ в Хасково – 0,49 лв./кг, а за ДТО в Плевен – 0,45 лв./кг. В област Благоевград цената на продукта в ДТО е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази на едро.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА