Отчетено е леко понижение при цените на брашното на едро

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица. При тези на дребно няма промяна, сочат данни на МЗХГ. По тържищата в страната цените на едро на продукта се движат в границите от 0,60 лв./кг (Плевен) до 1,25 лв./кг (Благоевград). В сравнение с предходната седмица, в пет от областните центрове се отчита понижение на цените с между 3% и 10,5% (най-значително в Пловдив), а единствено в Сливен – повишение, с 8,9%. Вследствие на това, средната цена на едро на брашното за страната намалява с 1,2% на седмична база, до 0,84 лв./кг.

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 1,07 лв./кг (Добрич) до 1,32 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). В сравнение с предходната седмица, в големите търговски вериги в областите Перник и София се наблюдава увеличение на цените с по 4,2%. В по–малките магазини цените на брашното варират от 1,02 лв./кг (Пловдив) до 1,32 лв./кг (Перник и София). Седмични ценови изменения се регистрират само в ДТО в областите Перник и София, където продуктът поскъпва с по 3,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,01 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги, като най-голяма разлика между двата типа цени в тази посока е отчетена в област Разград – 0,11 лв./кг. В десет области цените на продукта в ДТО са в рамките на 0,01 лв./кг – 0,17 лв./кг (Разград) по-ниски от тези в ГТВ.

През изминалата седмица маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,33 лв./кг за големите супермаркети и 0,34 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям в Плевен – 0,57 лв./кг за ГТВ и 0,60 лв./кг – за ДТО. В област Благоевград  цената на продукта в ДТО е с 0,03 лв./кг по-ниска от тази на едро.

 

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА