Отбелязваме Световния ден на хляба и прехраната

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Днес светът отбелязва Международният ден на хляба, определен с инициатива пред 2006 г. на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите.

Денят е специален и е определен в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене.

На този ден всички участници са призовани да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти, снимки и други.

В България денят се чества за поредна година с различни инициативи – целта е да бъде привлечено вниманието към качеството на хляба, ползите за здравето и усилията на хлебарите.

На 16 октомври по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO) се отбелязва и Световният ден на прехраната и Световният форум по прехраната (WFF), две жизненоважни инициативи в глобалните усилия за трансформиране на хранително-вкусовите системи и справяне с предизвикателствата на продоволствената сигурност , устойчивост и действия в областта на климата. Със своята тема за 2023 г. „Водата е живот, водата е храна. Не изоставяйте никого“, тази година Денят акцентира върху тежкото положение на 2,4 милиарда души в страни с недостиг на вода и 600 милиона, разчитащи на водни хранителни системи, които са изправени пред замърсяване и деградация на екосистемите и въздействието на изменението на климата, информират от FAO.

 

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама