От 1 март ще се кандидатства за подпомагане по НР3

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Министерство на земеделието, храните и горите има готовност на 1 март да стартира кампанията за кандидатстване за подпомагане по мерките за необлагодетелствани райони, с възможност за кандидатстване по НР3. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на откриването на XXVII-ата международна селскостопанска изложба АГРА 2020 в Пловдив.

„На финален етап е комуникацията с Европейската комисия за обхвата на необлагодетелстваните райони НР3. Имаме подготовката и сме създали възможност за кандидатстване по мярка НР3 по други критерии – с по-малък обхват и с по-ниска компенсаторна ставка, за да компенсираме намалението на обхвата на НР2.“, обясни министър Танева.

Министерският съвет прие днес наредбата определяща обхвата на необлагодетелстваните райони НР2. Очаква се документът да бъде обнародван в Държавен вестник в петък, каза още тя. Предвидена е промяна в списъка със землища, попадащи в обхвата на планинските необлагодетелствани райони, тъй като са извършени промени в административно-териториалното устройство (АТУ) в България и използването на съвременните граници на ниво LAU2, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложените промени засягат пряко кандидати по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., които получават плащания за площ в обхвата на необлагодетелстваните райони.

Измененията включват актуализация на териториалния обхват на необлагодетелстваните райони, различни от планинските, извършена във връзка с чл. 32 от Регламент (ЕС) № 1305/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА