България е поставена пред реална опасност от липсата на кадри в сферата на месопроизводство и месопреработката. Професията на колячите, транжорите, кутеристите и пълначите е непопулярна. “Целта на кампанията ни “Избери храната за професия” е децата, и родителите им да изберат храната, вместо езиковата гимназия“ – това сподели д-р Христо Христозов от дружество “Европейско право”, по време на конференцията за достъпа до добра храна. Кампанията е част от плана за действие за подобряване на достъпа до добра храна. Работата в тази среда е тежка и сложна и заради това, със съдействието на Българската асоциация за производство на традиционни месни храни, е направена договорка за индивидуални практики, което би позволило избралите да се обучават в сферата, от близо да преценят дали това е областта, в която биха искали да се развиват.
Проучване на дружеството показва, че към момента, практикуващите тези професии са на възраст между 55 и 67 години. Това показва реалната липса на млади кадри в областта и още повече, опасността България да бъде абсолютно зависима от вноса на месо. През 2018 година със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите, професиите в храните, свързани с мляко и месо, са включени като защитени. Това би допринесло задължителната бройка за съставяне на паралелка, да бъде намалена от 24 на 12. Така, дори да няма много желаещи, все пак проявилите интерес, биха имали възможност да започнат обучението си в сферата на храните.