Още седмица приемат възражения на стопани за грешки в границите или начина на ползване на парцелите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Това може да се направи в Областните дирекции „Земеделие“ по два слоя на новата цифрова ортофотокарта

Още седмица, до 20 декември т. г.  се приемат възражения по актуализираните слоеве специализираните слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане”, които са част от Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), обновени за 2022 г. чрез дешифрация (разчитане) на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК), напомнят от ДФ „Земеделие“.

Тези слоеве бяха одобрени от министъра на земеделието със специална заповед в началото на декември.

Земеделските стопани могат да се запознаят с обхвата на специализираните слоеве чрез Система за електронни услуги – ДФЗ или чрез преглед в общинските служби по земеделие (ОСЗ) на конкретни физически блокове или части от тях върху цифровата ортофотокарта. Земеделските стопани могат да подават възражения по образец относно граници и начин на трайно ползване на физически блокове и непопадането на конкретни заявени за подпомагане земеделски парцели или части от тях в проекта на специализиран слой „Площи, допустими за

подпомагане” за кампания 2022. Възраженията по образец се подават чрез съответната Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) до министъра на земеделието, като се генерират автоматично от Система за електронни услуги – ДФЗ. При генериране на възражения земеделските стопани, сами или със съдействие на служители на съответната ОСЗ/ОДЗ, посочват идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени във възражението.

Според правилата не се генерират и разглеждат възражения относно парцели, проверени за Кампания 2022 г. от страна на Техническия инспекторат на ДФЗ, парцели беззаявени схеми и мерки за подпомагане, както и относно парцели, чието одобрение за подпомагане по дадена схема/мярка не е обвързано с обхвата на специализираните слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане”.

Няма да се разглеждат и възражения, подадени извън обявените срокове.

Въз основа на получените в ОДЗ възражения, дирекция „Идентификация на земеделските парцели” ще извърши необходимите проверки на физически блокове с оглед коректното определяне на обхвата на специализираните слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2022. Предвижда се проверките по възраженията да бъдат направени до 24.02.2023 г., а след това дирекция „Идентификация на земеделските парцели” да предостави на Разплащателната агенция финални специализирани слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2022, допълнително актуализирани на база подадените и разгледани възражения, както и на база други данни като резултати от проверки на място, извършени от страна на Техническия инспекторат към ДФЗ, доклади от ОДЗ за некоректни данни в СИЗП и др.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements