Още седмица пчеларите подават заявления за плащане по НПП

Павлина Георгиева

Още седмица пчеларите, сключили договор с ДФ „Земеделие“ по мерките от Националната програма по пчеларство (НПП) от прием 2021 г. могат да подават заявления за плащане. Срокът изтича на 15 август.

Отчитането на дейностите, насочени към сдружения, групи и организации на производители на пчелен мед, ще се извършва в централно управление на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, ул. „Гусла“ № 3. По всички останали мерки, заявленията се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.

За всяка от посочените в договора дейности от мерките на НПП може да бъде подадено отделно заявление за плащане. Важно изискване е кандидатът да има валидна регистрация като земеделски стопанин в регистъра на земеделските стопани на МЗХГ, да е подал актуална информация за пчелините и броя на пчелните семейства в регистъра на пчелините воден от БАБХ, да няма задължения към държавния бюджет, да не е осъждан.

Кандидатите могат да изтеглят образец на заявлението за плащане от тук:

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ по мярка А, Б, В, Г и Д

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ по мярка А, Б, Г и Е (сдружения)

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ по мярка Е (наука)

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ по мярка А, Б, В, Г и Д

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ по мярка А, Б и Е ЦУ

Припомняме, че по Националната програма по пчеларство за 2021 г. са одобрени 1 952 кандидати за подпомагане, като заявената финансова помощ е в размер на 8 052 644 лв.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.