Още два дни приемат документи за авансово плащане по лозарската програма

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Няма промяна и в допустимите за финансиране дейност

Лозарите, които са кандидатствали по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., и са заявили авансово плащане през финансовата 2022 г, трябва да подадат заявления за това до 15 декември 2021 г, напомнят от ДФ „Земеделие“. Приемът на заявления стартира от средата на октомври т.г.

Авансовото плащане за всички кандидати е размер на до 80% от договорената финансова помощ. За целта, след сключване на договорите с ДФ „Земеделие“, бенефициентите трябва да предоставят копия от разходооправдателни документи, доказващи, че изпълнението на инвестицията е започнало, както и оригинални банкови гаранции, учредени в полза на ДФЗ. Банковите гаранции трябва да са в размер от 110% от исканата за авансово изплащане сума. Срокът на тяхната валидност следва да не е по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора.

В рамките на двата приема по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ са приети 104 заявления за предоставяне на финансова помощ. Общата стойност на заявената инвестиция по тях е близо 30,5 млн. лева, а максимално допустимата финансова помощ – близо 27,5 млн. лева. По първия прием, проведен от 29 юли до 4 август 2021 г. се приемаха документи за финансова помощ, предвиждащи авансово плащане за 2021 г. и приключване на дейностите през финансовата 2022 г. Вторият прием се състоя от 30 юли до 12 август 2021 г.

И през настоящата година се запазва увеличен размерът на финансовата помощ по мярката – до 90% от стойността на одобрената инвестиция. Няма промяна и в допустимите за финансиране дейности.

Максималният размер на разходите за проект или проекти, подадени от един кандидат в рамките на един прием, е до 1,5 млн. лв, а за организации – 3 млн. лв.  Максималният размер на всички разходи по проекти, подадени от един кандидат за целия период на Националната програма, е 4,5 млн. лв.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА