Орхидея от Тайланд придава син цвят на сладоледа

Лилия Александрова
Лилия Александрова
6 Минути

Майсторите на сладолед са истински извор на идеи за различни комбинации от вкусове, аромати и консистенции на ледените десерти. Като творци те винаги са готови за нови експерименти, а работилниците им са като съкровищница, в която можеш да намериш полезни рецепти от близо и далеч. По отношение на пазарната реализация натуралните сладоледи, които съдържат единствено здравословни съставки, естествено са най-търсените и през този сезон.

 

Син сладолед с вкус на ванилия

Син сладолед в наситен цвят, но с приятен вкус на ванилия е новата страст на майстора джелатиер Албина Ясинская, която има титлата Кавалиери от Асоциация на италианските майстори джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri), а също така е придобила диплома от Академията за натурален сладолед в Гроссето, Италия.

„Активният пигмент идва от орхидеята Clitoria Ternatea и няма никакъв вкус, а сладоледът е 100% натурален“, казва Албина Ясинская и допълва: „Цветето се внася от Тайланд, не се намира в природата в България. Употребата на красивото растение в производството дава възможност чрез гореща инфузия да се получи естествен оцветител вместо изкуствените заместители. Опитахме да получим син цвят чрез пигмента на зелето, но вкусът беше много неприятен“, разказва Албина и посочва, че този сладолед е подходящ за всички възрасти, включително за деца.

 

Сорбе с фреш грейпфрут и аперол

Много модерни сега са сорбетата, при които има поне половин килограм плодове на килограм готов продукт. Сорбе с фреш грейпфрут и аперол е един от най-предпочитаните в момента на пазара, обяснява Албина. Цветът му е приятно розов, с нагарчащ вкус и с послевкус на аперол.

„Сладоледът по дефиниция не е особено здравословен, но е важно да бъде балансиран. Дори прекаляването с количествата плодове може да бъде вредно за хора със специфични нужди“, каза младата дама. Затова, ако се използват лешници, които добавят допълнително калории, те може например да са от италианския сорт „Джандуя“, който идва от район Пиемонт и са по-леки в сравнение с тези от България.

 

Сладолед за спортисти

Мит е също, че сладоледът е здравословен, щом няма захар в него. Дори подслаждането с фурми е опасно например за диабетици, тъй като съдържа много фруктова захар. Диабетиците също могат да се насладят на вкусни сладоледи без да се притесняват за здравето си. Много хора предпочитат сметанов сладолед с натурален шоколад, без захар, като при него също е постигнат правилният баланс в маслеността. Такъв сладолед е подходящ за диабетици. Новият вкус сред подходящите за тази група хора е ягода с липа.

Най-новата тенденция на пазара за сладки, ледени изкушения е сладоледът за спортисти. Той е наситен с протеин, който се извлича от коноп. „Планираме да предлагаме такива сладоледи в нашата джелатерия, която се намира срещу фитнес център в столицата“, коментира Албина Ясинская. Работилницата за сладолед има много последователи в социалните мрежи, особено сред хората, които обичат да опитват нови вкусове.

„Умно“ производство на сладоледи

Джелато има по-кремообразна текстура в сравнение с обикновения сладолед. Това го прави особено подходящ за консумация през студеното време от годината. Правилният баланс между съставките и вещества в сладоледа е тайната на прекрасния вкус на всеки сладолед или всяко сорбе, сподели Албина Ясинская. Тя постоянно търси баланса във вкуса, плътността и здравословния ефект в своите рецепти.

Интересна тенденция в здравословните сладоледи е Smart Food. Тези сладоледи се произвеждат бавно, но са забележително вкусни. Получават се при комбинацията между различни плодове, зеленчуци, билки и подправки. Най-новия вкус, който Албина разработва в момента, е комбинацията от ананас, киви, ябълка, спанак и мента.

 

Черният леден хит

След черните бургери, пици и кроасани, сладоледът в черно отново стана любим десерт през горещия сезон. Миналата година черният сладолед, внос от Гърция, стана хит сред туристите по родното Черноморие. Вносителят обаче коментира за „Агрозона“, че по неизвестна за него причина производството на екзотичния десерт е спряно и от лято 2019 г. той вече не се внася у нас.

Туристите на Слънчев Бряг пък успяха да се насладят на истински чернен сладолед, гарниран с малини и замразен шоколад. Специфичният черен цвят се постига с активен въглен, стрит черен сусам или с мастило от сепия, коментираха кулинарни експерти.

Оригиналната технология за производството на черен сладолед идва от САЩ и именно от нюйоркския магазин за сладолед Morgenstern’s Finest Ice Cream. Всъщност тъмният цвят на десерта не се дължи на шоколад, кафе или на активен въглен, а на специалната обработка на кокосовите стърготини. Черната кокосова пепел действа също тонизиращо на организма, затова е перфектна за летните горещини.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА