Опожарените ниви отпадат от подпомагането, следят ги през системата за мониторинг на площ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В СЕУ стопаните могат да внесат промени в заявленията си или да представят допълнителни доказателства, информират от ДФЗ

В сезона на пожарите земеделските стопани трябва да бъдат особено внимателни, когато огнената стихия влезе в обработваемите земи. Паленето на стърнища е забранено и се санкционира както по българското законодателство, така и по европейските правила, напомнят за Агрозона от ДФ „Земеделие“. Сигнали за опожарени ниви или запалени стърнища могат да се подават към тел.112.

От 2023 г. държавите-членки на ЕС имат задължението да въведат и приложат система за мониторинг на площ за условията за допустимост, които могат да бъдат проследявани с данни от спътниците „Сентинел“ или еквивалентни данни поне за интервенцията за “Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ и тази за „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“, казват още от ДФЗ.

Съгласно Наредба № 3 от 10 март 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на Директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции, чл. 55 ал. 3, т.2, изрично казва, че временно неподходящи за подпомагане са земеделските площи или части от тях, за които в календарната година се установи, че са опожарени. Изискването е оценено като условие за допустимост, което може да бъде обект на системата за мониторинг на площ.

В тази връзка ДФ „Земеделие“ разработва системата за мониторинг на площ по начин осигуряващ проследяването на наличие на опожарени площи, без значение дали площите са заети от ниви или стърнища. Системата се прилага от 01.01.2023 г. за цялата територия на страната, коментират от ДФЗ.

В горепосочената разпоредба законодателя, определя и случаите в които същите следва да не се считат за временно неподходящи за подпомагане.

Съгласно чл. 59 ал. 4 от същата наредба Държавен фонд “Земеделие” съобщава на бенефициентите информацията от системата за мониторинг на площ чрез  Системата за електронни услуги (СЕУ) по чл.30, ал.2, т.6 от ЗПЗП и им осигурява възможност да внесат изменения в заявленията за подпомагане или да представят допълнителни доказателства, казват още от ДФЗ.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements