Опаковките от дърво се превръщат в хит на пазара

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

 През последните години се наблюдава нарастваща тенденция към екологичната и здравна осведоменост. Поради тази причина употребата на небиоразградими материали, като пластмаса, в опаковането на храни става все по-малко популярна сред потребителите.

Наскоро от различни университети направиха редица проучвания за състава на морската сол в света. Резултатите показаха, че 90% от нея е замърсена с микропластмаси. Замърсяването в Испания удари 100%. Това доведе до нуждата за незабавното елиминиране на пластмасовите опаковки от рафтовете в супермаркетите, пише freshplaza.

“Трябва да започнем да поставяме здравето на хората над бизнеса”, казва Алберто Палми, управител на Испанската федерация за опаковки от дърво. Наскоро самият той пусна видеоклип в Интернет пространството. В него се представя в различни европейски страни целия процес, стоящ зад производството и използването на дървени кутии и тяхното въздействие върху обществото и икономиката.

С общество, което все повече осъзнава тези въпроси, търсенето на алтернативни опаковки за пластмаси се увеличава. Това включва дървени кутии и кошници. Според Алберто Палми, дървената опаковка е отличен избор.

Освен унищожаващото въздействие върху околната среда, пластмасовите опаковки могат също да бъдат вредни за здравето на хората. Опаковката от пластмаса може да прехвърли вредни вещества в храната.

„Не забравяйте, че пластмасата е производна на петрола, а петролът е голям замърсител. Потребителите са наясно с проблемите, свързани с употребата на пластмаси, дебатът в социалните медии е интензивен. За да се променят нещата обаче вериите за доставки на храни също трябва да са наясно с големия проблем. За съжаление проблемът няма да бъде решен просто чрез премахване на пластмасовите торбички.”, казва Алберто Палми.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА