Изменението на климата все повече ще влияе върху стопанската безопасност в света, се казва в доклад на ООН, посветен на климатичните промени и земята. Да се забави изменението на климата ще помогне балансираната растителна диета, смятат от ООН. Това неблагоприятно явление ще удари по реколтата – тя ще намалее, съответно ще се увеличат цените на храните, особено в тропиците, ще се понижи качеството на хранителните вещества, и все по-често ще има проблеми във веригите за доставка, са на мнение експертите по изменение на климата към ООН. Някои варианти на хранене ще изискват използването на повече площ и вода, като по този начин ще провокират увеличаването на изхвърляните парникови газове.
В доклада се отбелязва, че „по-рационалното управление на земните ресурси може да е от помощ при решаването на проблемите с изменението на климата. Но това не е единственото решение. Съкращаването на обемите на изхвърляни парникови газове от всички сектори се явява много важно за задържането на глобалното затопляне с 1,5-2 градуса”.
В ООН смятат, че задържането на изменението на климата може да внесе балансираната диета, в която влизат продукти от растителен произход, например, зърно, бобови, плодове и зеленчуци, а също така и продукти с животински произход. Те трябва да се „произвеждат на по-устойчива основа в системи с по-нисък размер на изхвърляните парникови газове”, отбелязват в организацията.
Днес от 25 до 30% от произведената храна се изхвърля. Ако мащабите на тези загуби се съкратят, също ще се съкрати и обемът на изхвърляните парникови газове, прогнозират от ООН.