Одобряват днес 5-те % помощ по ПРСР за украинската мярка 22.1

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

По време на днешния Комитет по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони ще бъде одобрена 5% помощ по ПРСР, която грубо е около 60 млн. В дневния ред на заседанието е предвидено предложение на УО за въвеждане на извънредна мярка 22 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и МСП, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ в  Програмата за развитие на селските райони (2014-2020).

„Искаме първо да приложим ПРСР, защото има различни правила. ЕК промени вече два пъти правилото за таваните по цялата украинска помощ – бяха 62 000 евро, 90 000евро. Сега таванът е 250 000. Това, което е подготвено по план-график ще бъде изпълнено“, каза министърът на земеделието Явор Гечев пред депутатите в Земеделската комисия на Парламента.гъби, цезий, Agrozona.bg

Той уточни, че плащането на 5-те % помощ ще бъде първо. Тази помощ трябва задължително да се плати, защото става дума за европейски средства. Сметките вече са готови в ДФЗ по отношение изплащане на остатъчните суми от украинската помощ, като те са съобразени с новите тавани. „Готови сме по процедура със сметките и вървим към възможно най-бързо плащане. Има подадена нотификация към Европейската комисия за новите тавани, чакаме бързо да ни отговорят. В началото на другата седмица се чака отговор от ЕК по плащането на допълнителните тавани“, уточни той.

Финансова помощ по подмярка 22.1 ще се предоставя на земеделски стопани, осъществяващи дейност в следните производствени направления:

  • плодове и зеленчуци;
  • розопроизводство;
  • винени лозя;
  • слънчоглед;
  • култивирани гъби;
  • телета за угояване – мъжки от 6 месеца до 24 месеца;
  • телета за угояване от месодайни породи от 6 месеца до 24 месеца;
  • отглеждане на селскостопански животни /ЕПЖ и ДПЖ/.

Един земеделски стопанин може да кандидатства за подпомагане за повече от едно от изброените направления.

Междувременно в отговор на запитване на бившия земеделски министър Десислава Танева стана ясно, че актуалният нов таван от 250 000 евро ще бъде приложен по вече миналия прием по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г., стана ясно още по време на първото заседание на Комисията.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements