Обявиха нова защитена местност с площ над 1700 дка край Свиленград

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Защитена местност – „Сладун“ е обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Местността се намира в землището на село Сладун, община Свиленград и в нейните пасища с площ над 1700 декара се запазват балканските находища на два анатолийски вида растения Азнавурова мащерка (Thymus aznavourii Velen.), Хаускнехтово звездиче (Dorycnium haussknechtii Boiss). Азнавуровата мащерка е вписана в приложение I на Бернската конвенция.

Обявена е нова защитена местност край Свиленград – „Сладун“ - 2В границите на защитената местност се забранява промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята, строителство и прокарване на нови пътища, внасяне на неместни видове и проучване и добив на подземни богатства.

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково трябва да впише новата защитена територия в кадастралните карти и регистри на землището на село село Сладун. Вписва се и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Предложението за обявяване и снимките са на д-р Стоян Стоянов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА