Обнародваха постановлението за достъп на регионални храни до хипермаркетите

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

В Държавен вестник беше обнародвано постановлението, касаещо новите правила за търговските вериги. В търговските обекти които разполагат с обекти в повече от три административни области на територията на страната, задължително се обособяват места, в които се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца. Местата за продажба трябва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

Също така ще могат да се предлагат и други хранителни продукти, произведени от регионални производители.

За регионални производители се считат такива, които осъществяват дейността си на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна граничеща с нея административна област. Те също така трябва да са регистрирани съгласно чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители, или да притежават обект за производство, регистриран от Закона за храните.

За административни области София-град и София област за съседни се считат областите, граничещи със София област, както и област Пловдив.

Хранителните продукти трябва да се закупуват директно от регионалните производители, като от тях не се изискват никакви плащания във връзка с предлагането на продуктите за продажба.

Заплащането пък се извършва до 14 дни от предаването им от регионалните производители на търговеца.

В постановлението е записано още, че в търговските обекти задължително се предлагат мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко в предприятия от група12, секцияIX от Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход на Българската агенция по безопасност на храните.

Количествата от мляко и млечни продукти, произведени от регионални производители и изцяло от българско сурово мляко, които се предлагат в търговския обект, общо не могат да бъдат по-малко от 90 на сто от целия асортимент от мляко и млечни продукти, предлагани в обекта.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА