Няма заложени средства за подпомагане по украинската мярка в Бюджет 2024 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Секторът настоява да има подпомагане по мярката и през 2024 г.

Към този момент няма предвидени средства за подпомагане на земеделските производители по украинската мярка в Бюджет 2024 г.

Припомняме, че през ноември, министърът на земеделието Кирил Вътев на среща със земеделските министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния се обединиха заедно да настояват за продължаване на украинската помощ за през цялата 2024 година, тъй като това са държавите, които реално са най-ощетени и имат идентични проблеми. Въпреки това обаче към момента тези средства в размер на 426 млн. лв. не са заложени в Държавния бюджет за 2024 г. и това е една от причините за недоволството на земеделските производители.

През ноември, животновъди и оранжерийни производители излязоха на протест през Министерство на земеделието и Министерски съвет, като едно от основните им искания бе именно това – осигуряване на средства за подпомагане по украинската мярка и през 2024 г.

В края на ноември Европейската комисия взе решение за удължаване на срока за прилагане на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна до 30 юни 2024 г. Въпреки това, към този момент, в Бюджета на България за 2024 г. няма заложени никакви средства за подпомагане по мярката, макар и само до средата на годината, каквото е приетото от ЕК решение.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА