Няма огнище на антракс във варненското село Бозвелийско (обновена)

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Няма огнище на антракс във варненското село Бозвелийско, където в края на юли е умряла овца. Това увери областният управител Стоян Пасев цитиран от БНР. Пробите от животното са положителни за болестта и затова всички други животни са ваксинирани. Няма опасност от разпространение на заразата, а трупът на овцата е изгорен в екарисажа.

Стана ясно, че собственикът на овцата от село Бозвелийско е един от хората, придобил месо от заразената крава от село Млада гвардия. Останки от костите и главата на кравата, които той е придобил, не са намерени. Мъжът обаче няма признаци на заболяване.

Областният управител свиква следобед заседание на кризисния щаб, за да обсъдят случая.

По-рано д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна, заяви пред радио „Фокус” – Варна, че второ огнище е открито във Варненското село Бозвелийско. Първото бе открито в село Млада гвардия, където заради заболяването почина 53-годишен мъж, както и три животни от населеното място. В село Бозвелийско е регистрирана починала овца, като лабораторните проби са доказали заболяването антракс.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements