Ново поскъпване до 20% на стъкления амбалаж очаква консервната промишленост

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Предимствата, с които браншът доскоро е разполагал – приемливи цени на енергоизточниците, евтина работна ръка, наличие на българска суровина, вече липсват

Прави се всичко възможно за намаляване на ценовия натиск, но действителността налага ново увеличение на стъкления амбалаж в порядъка 10% до 20% и ще бъде различно за всяка компания. Цените ще бъдат валидни за 3 месеца, ако не настъпят сериозни причини за преразглеждане, съобщи Велин Биков, представител на фирма „Би Ей Глас България“ АД по време на извънредното общо отчетно-изборно събрание на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). През миналата година преработвателите отчитат четирикратно увеличение на амбалажа. Според Велин Биков голям процент в увеличението на цената на бурканите се дължи на стартиралите мероприятия в компанията по изпълнение на изискванията на Зелената сделка, както и избора на фирмите-доставчици на природен газ да го реализират на пазарите в Югоизточна Азия. В завода за стъкло се предвижда голям ремонт, при който ще бъде заложено на високотехнологични машини и промени в асортимента. Поради планирания ремонт от завода за стъкло призоваха преработвателите да предвидят необходимите си количества от стъклен амбалаж и направят необходимото за заявяване преди планувания ремонт. През 2024 г. се предвижда да стартира работа новият цех, който ще бъде с 4-6 високотехнологични машини с голям капацитет и унифициран асортимент.

Металните капачки също са сред консумативите, които влияят върху цената на продукцията при преработката на плодове и зеленчуци. Диляна Лалова от „Сартен България“ ООД информира по време на общото събрание на СППЗ, че при тях се очаква понижение на цените с 2% до 5% и че такова намаление вече се забелязва от конкурентите им извън страната.

По време на събранието то бе направена и равносметка на изминалия сезон от председателя на УС, г-н Стойко Кировски и от изпълнителния директор на СППЗ, Антоанета Божинова. Те констатираха, че позитивната тенденция от изминалите няколко срещи на Съюза е помрачена от множеството кризи, които съпътсват ежедневието на бизнеса напоследък. Предимствата, с които браншът доскоро е разполагал – приемливи цени на енергоизточниците, евтина работна ръка, наличие на българска суровина, вече липсват. За по-лесното справяне с така създалата се трудна бизнес среда, те отправиха апел към членовете за по-голяма ангажираност към Съюза, за координирани и общи действия.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements