Преработваме в консерви все по-малко плодове и зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Преработвателите на плодове и зеленчуци отбелязват спад в продукцията си

През 2020 година са преработени 99.3 хил. тона пресни плодове и 115.3 хил. тона пресни зеленчуци, сочат анализите на земеделското министерство. Произведена е 96.9 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 82.3 хил. тона. С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и прасковите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

За дейността си през 2020 година са предоставили статистически данни 203 предприятия. Като търговски дружества са регистрирани 91% от предприятията, преработващи плодове и зеленчуци.

Преработените пресни плодове са с 13,1% по-малко от предходната година, сочи статистиката, а от преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 55.4%, следват внос от трети страни – 20.8% и доставките от ЕС – 15.3%, показват още данните.

Преработени са 115.3 хил. тона пресни зеленчуци, което представлява с 9.5 % повече от предходната година. От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 81.8%, следват доставките от ЕС – 4.7%, и внос от трети страни – 2.6%.

112 предприятия са преработвали пресни плодове през 2020 г.

С най-голям дял от преработените пресни плодове са ябълките – 33.7%, черешите – 31.6%, прасковите – 12.5%, и сливите – 10%. В производството на готова продукция са вложени 2.6 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 49.8% са местно производство, доставките от страните на ЕС са 14.7%, а вносът от трети страни е 35.5%.

Най-много концентрати са вложени от ягоди – 490 тона, от вишни – 431 тона и от праскови – 316 тона.

139 предприятия през 2020 г са преработвали пресни зеленчуци, картофи и гъби, показват още данните. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35.9%, следват пиперът – 20.4%, и картофите – 13.1%. Патладжанът заема

четвърто място с 6.1% от преработените зеленчуци.

В производството на готова продукция са използвани 6.8 хил. тона зеленчукови

концентрати или други междинни продукти, като 58.4% от тях са местно производство, 29.2% са доставки от ЕС и останалите 12.5% са внос от други страни. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати – 5 156 тона, а от пипер са вложени в производството 815 тона.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА