На 2 юли 2021 г е обявено първичното огнище на шап при овцете в района на Гомец в Турция, което е много близо до Лесбос. По-рано през годината – на 18 и 19 март 2021 г. чрез системата ADNS на Европейската комисия бяха съобщени още две първични огнища на шап в регионите на Измир и Айдин в Турция, съобщава ovce-kozi.com.
Шапът е една от най-важните болести по животните с огромни финансови загуби. Той заразява говеда, овце, кози, прасета, както и всички диви преживни животни и глигани, но не се предава на хората.
Според съответната информация от Департамента по инфекциозни и паразитни болести на Министерството на здравеопазването, поради близостта на огнището и с цел предотвратяване навлизането на болестта в страната и предотвратяване на ново огнище, се обръща внимание на компетентните ветеринарни органи за вярно прилагане на съответните мерки.
Вирусът се предава на животни:
а) чрез директен контакт с болни животни или животни-носители (слюнка, изпражнения, урина, мляко и сперма);
б) непряко чрез механични средства (материали, оборудване, машини, превозни средства и хора, които могат да носят вируса в обувките и дрехите си);
в) продукти от животински произход като мляко, месо;
г) фураж: вирусът може да се разпространи, ако свинете се хранят със сурови каши или млади животни с необработено мляко
д) аерогенно: аерозолите, съдържащи вируса, могат да го пренасят по въздух на големи разстояния (60 км над сушата и 300 км над морето).
Това е заболяване със сериозни, преки и косвени, икономически последици поради намалената производителност, смъртност, ограниченията за търговия с живи животни и продукти и високите разходи за прилагане на мерки за контрол и изкореняване на болестта, което изисква убиване на животните в заразените ферми.
Гръцките ветеринарни власти веднага пуснаха инструкция до фермерите, какви мерки трябва да се вземат. Макар, че шапа е далеко от нас, не е лошо да се прочете тази инструкция.
Мерки за биологична безопасност във фермите
Собствениците на овце, кози, говеда и свине трябва да увеличат мерките за биологична безопасност във фермите си, за да намалят шансовете за заболяване.
По-конкретно, специално внимание трябва да се обърне на следните точки:
-
- Ограждане на съоръжения за предотвратяване на влизане/излизане на животни/ носители.
-
- Наличие на дезинфекционна яма за превозни средства на входа-изхода на фермата или съоражението.
-
- Редовно почистване и дезинфекция на ферми и оборудване.
-
- Избягвайте да влизате в превозни средства и други машини, които са влизали в контакт с други стопанства и пасищата.
-
- Почистване и дезинфекция на превозни средства, влизащи и излизащи от помещенията и в допълнение преди и след транспортирането на животни и продукти.
-
- Ограничение на хората, които влизат в стопанствата и влизат в контакт с животните и специално внимание на тези, които влизат в контакт с други стопанства.
-
- Почистване и дезинфекция на обувките на хора, влизащи и излизащи от фермата.
-
- Карантина на новите животни идващи от други селскостопански обекти поне 21 дни.
-
- Контрол на произхода на използваните фуражи, машини и оборудване.
-
- Премахване на източници на замърсяване и застояла вода, които благоприятстват привличането на насекоми.
-
- Дезинсекция и родентицид в помещенията.
-
- Екзопаразитен контрол и използване на репеленти срещу насекоми.
-
- Не използвайте използвани инструменти, оборудване и предмети от други стопанства.
-
- Избягване на доставките на инструменти, оборудване и предмети за фермите от Турция.
-
- Не позволявайте на хора, които наскоро са посещавали Турция, и влезли в техните стопанства, да не влизат в контакт с животни.
-
- Доставка на животни, продукти и фуражи, в съответствие с разпоредбите на съществуващото национално и общностно законодателство.