Новата реалност в земеделието във фокуса на Деветата Националната среща на земеделските производители  

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Форумът съвпада със старта новия програмен период, ще търси решение на въпроси относно възможностите за подпомагане, Кампания 2023, Стратегическия план и кризите от последните 3 години

Най-очакваната агроконференция в България се завръща след 2-годишна пауза с богата програма и ще подложи на широк дебат актуалните теми и наболели въпроси от земеделския живот в страната и Европа.

Авторитетният форум ще се състои на 15-16 февруари 2023 г. на нова локация: Kings’ Valley Medical & Spa Hotel в Казанлъшки минерални бани.

Всеки желаещ да се регистрира, може да го направи на този линк, със стандартна регистрация до 31.01.2023.

Начало на събитието ще бъде дадено от министър Явор Гечев, а сред официални гости по традиция ще видим ръководството на Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“, представители на Европейския парламент, Копа Коджека и други организации от земеделския бранш. Очакват ви още бизнес презентации на някои от най-големите агрокомпании в България. И през тази година генерален спонсор на Националната среща на земеделските производители отново ще бъде Агрополихим.

Зърнени пазари, въглеродни сертификати и въглеродно земеделие са сред основните теми на фокус

Деветото издание на форума, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще се проведе под мотото „Земеделие за поколенията в нова реалност“. Специален акцент ще бъде поставен върху проблемите свързани със зърнените пазари, като гост-лектори и присъстващи ще търсят решения за преодоляване на стреса в сектора.

„За пръв път в България ще представим новите възможности за добавяне на стойност към земеделското производство като въглеродни сертификати, методи за изваляване и агроволтаици. За тази цел сме поканили лектори от авторитетни европейски организации, които ще представят практически примери от ЕС относно възможностите за добавяне на доход и за иновативни методи за борба с изменението на климата. Досега у нас на практика нямаше информация по тези възможности“, сподели Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

Всички актуални възможности за подпомагане на едно място

Завръщането на форума съвпада с началото на прилагането на новата ОСП 2023-2027, съдържаща много нови правила и възможности за сектора. Но основно внимание на срещата се очертава да привлече Кампания „Директни плащания 2023“ и инвестиционните мерки.

„Деветата Национална среща на земеделските производители ще се проведе само две седмици преди старта на Кампанията по директни плащания 2023 и в този контекст конферентната програма ще предложи много теми, които да бъдат разяснени в детайл и обсъдени с експерти от държавната администрация. В момента има много неясноти относно Кампанията и вярвам, че нашето събитие ще изглади притесненията сред земеделската общност. Ще подложим на дебат новите изисквания за базовите екологични стандарти за подпомагане, дефиниция за Активен фермер, еко схемите и готовността на държавната администрация за новата система за мониторинг и контрол, която стартира тази година“, добави г-н Върбанов.

По време на форума ще бъдат представени и възможностите за земеделските производители по Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите предизвикателства пред сектор Земеделие

Още в началото на конферентната програма специална презентация по темата за измененията в нормативната уредба на ЕС за нетно намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г ще изнесе Атидже Алиева- Вели, член на Комисията по земеделие на ЕП.

Друг важен акцент на земеделската среща е продоволствената сигурност и ефекта на кризите от последните 3 години – Ковид и войната в Украйна. Ще бъдат обсъдени и прогнозни сценарии за българското земеделие до 2027 г.

Специален панел, посветен на перспективите и предизвикателствата пред свиневъдството и птицевъдството у нас ще се проведе през втория конферентен ден и е организиран съвместно с браншовите организации от съответните сектори. Подложени на дебат ще бъдат теми като епизоотичната обстановка по отношение на АЧС и Птичия грип, смущения на националния пазар, нова схема хуманно отношение към животни и новите европейски изисквания.

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ТУК
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА