Нова организация ще работи за по-достъпна биохрана в България

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Нова организация „Сдружение Устойчиво Общество” е основана наскоро в София, в отговор на нарастващия обществен интерес към здравословния живот в хармония с природните закони и недостатъчната подкрепа за развитие на достъпните му възможности. Идеята е на пионерите на хранкооп движението, за да се уреди все по-притискащата ситуация с липса на наредба, регламентираща дейността на гражданските кооперативи за директно снабдяване с биологична и местна храна. Сега общностите, инициирани от самите хора в София, Варна и Пловдив срещат затруднения да обменят свободно продукция без това да се счита за стопанска дейност и такава, изискваща покриването на високи изисквания към БАБХ.

Приоритетите на „Сдружение Устойчиво Общество” са да подпомага потребителите да се самоорганизират в кооперативи и да подобрява разбирането за здравословно хранене на децата у дома, в детските градини и училищата. Наред с това, организацията ще защитава потребителите от псевдо-биопродуктите, ще насърчава свободния обмен на семена, занаятчийското производство и биоградинарството за лични  цели, като ще си партнира с организациите на биотърговците и биопроизводителите.

Основният ресурс, който ще играе ключова роля за дейността на сдружението, е информационният проект „Органично”, който стартира преди година и половина, за да подкрепи усилията на биобизнеса за по-добра биокултура на обществото. С течение на времето обаче, мисията на „Органично” беше прегърната много по-силно от самото общество, и сега сайтът и списанието се подкрепят изцяло от самите читатели, които ги списват, движат и разпространяват свободно. В бъдеще „Устойчиво общество” ще доразвие проекта, предлагайки много по-изчерпателна информация за достъпните начини на здравословен живот.

За председател на сдружението е избрана Гергана Кабаиванова, главен редактор на „Органично” и един от основателите на хранителния кооператив в Пловдив. Управителният съвет включва още Десислава Белева, юрист и автор на статии за устойчив начин на живот, Илия Пчеларов, основател на Хранкооп София и Ралица Касимова, също от Хранкооп София.

 

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements