Нова дестилерия ще преработва по 15 т лавандула на ден

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Нова дестилерия край Тервел ще преработва по 15 тона лавандула на ден, съобщават от общината за депозираното инвестиционно предложение. Местната власт вече е одобрила проект за изменение на Подробен устройствен план, свързан със строителството на обекта в село Кочмар.

На втория етап от изграждането на съоръжението производственият капацитет ще нарасне до 28 тона преработена лавандула на ден. Базата ще разполага с девет дестилатора за етерично масло. Отпадъчната суровина ще се използва за производството на екобрикети, за наторяване или като храна за животни.

Редица етерично-маслени култури като мента, лавандула, резене, копър, вече се отглеждат не само в Южна, но и в Северна България. С разширяването на районите и създаването на нови високодобивни сортове етерично-маслени култури, страната се нареди сред първите в Европа по производство на етерични масла, посочва частният инвеститор, който сам отглежда 30 декара с лавандула, необходимостта от изграждането на преработвателни съоръжения.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА