Нов сорт лайка цъфти по-дълго и намалява нуждата от плевене

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Учени от Университета по ветеринарна медицина във Виена са разработили нов вид лайка, който цъфти по-дълго и улеснява използването на плодородните полета. Новият сорт може да се отглежда и като медицинска билка.

Учените се фокусирали върху изследвания на генетиката на лайката (Matricaria recutita). Те търсили разновидности на лайката, които имали група от три хромозоми вместо по-често срещаната в природата група от две хромозоми. Сортът лайка с тройна хромозома бил по-издръжлив и при него периодът за прибиране на реколтата според учените е по-дълъг. Освен това семената на три-хромозмната лайка били стерилни, което забавя репродуктивния цикъл така, че растението не покълва през следващия сезон. Така фермерът има възможност да засади друга култура на същото поле, като нуждата от плевене на полето в следващите години намалява.

Много растения променят броят на хромозомите си спонтанно и естествено. Това е еволюционен процес, който им позволява да се адаптират към външните условия. В случая на лайката това обаче не е така. Според учените лайката е растение, което трудно се изследва, защото в генетичен план е много консервативна. Това означава, че не се поддава лесно на генетични изменения.

Учените от виенския университет изследвали над 300 различни видове лайка от шест различни сорта, като се фокусирали върху капацитета им да се развъждат. Всички тези сортове били кръстосани в женското с мъжкото родителско направление. Плодовитостта на получения полен намалявала с всяко следващо поколение. Следващата стъпка на учените била да бъдат идентифицирани кръстоските, които произвеждат поколение, чийто полен е стерилен. Тези кръстоски щели да имат най-голям капацитет за плодородие, защото те могли да бъдат използвани като подходящи майчини направления за целенасочено кръстосвани на растението.

Като цяло според учените има два вида растения – такива, които сами се опрашват, и такива, които опрашват други растения. Някои растения имат и двете функции. Една от целите на австрийските учени била да се определи степента на плодородие на различните видове растения. Когато става въпрос за развъждане, целта на изследванията била да се произведат видове растения, които не могат да се самоопрашват, защото те могат лесно да се съчетаят с определени растения-бащи.

В последните години билковата медицина се развива като все по-важен отрасъл. Като билка лайката се използва за лечение на чревни болести както при хора, така и при животни. Тя се използва широко в медицината, но в Австрия например се отглежда рядко. В момента по-голямата част от лайката в Австрия се внася от Южна Америка, Египет и Източна Европа.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА