В новата ОСП пчеларите могат да получат подпомагане за услугата опрашване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Национална програма по пчеларство ще продължи да се прилага и в новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Това ще стане под формата на секторни интервенции, които са част от общият Стратегически план на България, заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков при откриването на 19-тото на Международното изложение „Пчеларство – Плевен 2022 година”, като уточни, че МЗм провежда конструктивна комуникация със сектора, с цел сътрудничество при разписване на дейностите включени в отделните интервенции. Той допълни още, че в националния план е предвидено подпомагате на пчеларите за услугата опрашване по направление агроекология.

Пчеларството е сред приоритетите на Министерство на земеделието, посочвайки, че както и до сега финансирането им ще се осигури от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и средства от националния бюджет.

Прием по подмерки 6.1 и 6.3

консумативи, кошери, Agrozona.bgАграрният заместник-министър припомни, че към момент е отворен прием по подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Финансовата помощ по подмярката е в размер на 25 000 евро и се изплаща на два етапа.

До 02 март 2022 г., е отворен и прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. По нея се предоставя подпомагане за устойчиво развитие и растеж на малките земеделски стопанства, като също е определен приоритет на проекти, насочени устойчиво и цифрово икономическо възстановяване. Финансовата подкрепа по подмярката е в размер на левовата равностойност на 15 000 евро.

Заместник-министър Неков обърна внимание, че по мерките, по които е удължен срока, Национална служба за съвети за земеделието (НССЗ) ще съдейства в земеделските производители за изготвяне на техните проекти за кандидатстване.

„Планираните за прилагане интервенции в пчеларския сектор ще се изпълняват от 2023 година, тъй като текущата Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020-2022 г. ще продължи да се прилага до нейното приключване“, информира още заместник-министърът.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА