Норвегия и Исландия възобновяват вноса на биопродукти в ЕС

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Биологични продукти от Норвегия и Исландия, включително норвежка биологична сьомга, отново могат да бъдат внасяни в Европейския съюз и продавани като съответстващи на правилата на Съюза за биологични продукти, след като съответните разпоредби бяха включени в споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Дългоочакваното решение, взето от Съвместния комитет на ЕИП, слага край на 8-годишен период, по време на който производителите на биологични продукти от Норвегия и Исландия (засегнатите страни от ЕИП) спазваха остарели правила, които вече не се прилагат в ЕС. В резултат от приемането на това решение вносът на биологична сьомга, произведена и сертифицирана в съответствие с разпоредбите на ЕС, с произход от страните от ЕИП, ще може да се възобнови от 18 март 2017 г.

“Доволен съм, че нашите партньори от ЕИП разбраха важността на общите стандарти и ползите, които те носят за производителите и потребителите от двете страни. Правилата гарантират еднакви условия на конкуренция между производителите от ЕС и ЕИП, което е от взаимна полза. Комисията никога няма да приеме каквото и да е понижаване на нашите високи стандарти за продуктите, които се произвеждат, внасят и продават като биологични. Нашата роля е да гарантираме доверието на потребителите и надеждността на логото на ЕС за биологични продукти.”, каза еврокомисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

ЕС прие за пръв път правила за биологичната продукция и нейното етикетиране през 1991 г., но ги актуализира през 2007 г., като в много случаи правилата станаха по-строги. През 2009 г. бяха въведени допълнителни правила за производството, по-специално на биологични продукти от аквакултура. Всички тези правила станаха задължителни за производителите в ЕС през януари 2015 г., като забавянето на включването на новите разпоредби в споразумението за ЕИП доведе до несправедливо третиране на производители и оператори.

По-специално що се отнася до правилата на ЕС за аквакултурата, приложими към производството и сертифицирането на биологична сьомга, забавянето доведе до невъзможност продуктите от аквакултура от тези страни да бъдат внасяни и продавани като биологични в ЕС, което засегна производителите в страните от ЕИП и вносителите и преработвателите в ЕС.

Органите на ЕИП забавиха включването на новите разпоредби поради неуредени искания за дерогации по някои технически пунктове, по-специално относно използването на рибно брашно за хранене на преживни животни и степен на гъвкавост относно етикетирането. Тези искания вече са оттеглени.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements