Незаконен внос на чуждестранни пчели майки у нас увеличава риска от поява на нови болести по пчелите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Български пчелари масово незаконно внасят чуждестранни пчели майки, с което създават рискове от появата на нови болести по пчелните семейства, които, на този етап, са непознати в България. За това предупреди на среща с пчелари във Велико Търново проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив и председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство, предаде БНР.

Нелегалният внос на пчели майки у нас създава много рискове, а и те са по-скъпи от българските.

Вносът основно е от Полша, Австрия, Германия, Турция, което крие и риск за нови болести по пчелите, заяви проф. Петров.

“Независимо че Законът за пчеларството забранява внасянето на чужди раси пчeли, пчеларите нелегално си внасят такива пчелни майки, което изключително отрицателно оказва въздействие върху местните популации и местните пчeли”, коментира проф. Петров.

Отравяне с пестициди

27 пестицида са открити в трупчета на пчели у нас, сочат данните от първото проучване за остатъците от пестициди в проби от медоносни пчели и хранителни запаси в семействата им. Пробите са от неблагополучни пчелини в шест района в страната, които не са с интензивно земеделие, и фактите са много тревожни, посочи проф. Петров по повод причините за смъртността по пчелите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА