Недоволство в САЩ срещу придобиването на Syngenta от ChemChina

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Намерението на китайската ChemChina да придобие швейцарския химически концерн Syngenta предизвика вълна от недоволство в политическите кръгове в САЩ, съобщава schweizerbauer.de.

Американският сенатор Чък Грасли, избран от Айова, предложи проектозакон, чрез който да се осуети сделката, оценена на 43 млрд. щатски долара. Сенаторът иска американското министерство на земеделието да придобие постоянно място в комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ. Задачата на комисията е да проверява дали продажбите от американски активи на чуждестранни инвеститори може да застраши националната сигурност. Тъй като голяма част от бизнеса със семена на Syngenta е в САЩ, комисията трябва да вземе отношение към придобиването, според сенатора.

Подготвяната сделка ще повлияе на производството на хранителни продукти през следващите десетилетия, мотивира предложението си Чък Грасли. Според него е от стратегическо значение кой ще контролира производството на храни в бъдеще. Затова сигурността на прехраната е част от националната сигурност.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама