Недостигът на храни във Великобритания се задълбочава

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Пет от големите хранителни вериги са въвели лимит за купуване на краставици, домати и чушки

Недостигът на стоки във Великобритания се задълбочава. Периодично различни хранителни продукти изчезват от рафтовете и се налага супермаркети да поставят лимит за пазаруване, а готвачи да измислят нови рецепти, за да се справят със случващото се.

След като преди Коледа рафтовете за яйца в английските супермаркети останаха празни, сега наред са тези за пресните плодове и зеленчуци. Официалното обяснение е, че по това време от годината те основно се внасят от Мароко и Испания, но необичайно студено време в двете южни държави е забавило и намалило реколтата. Затова пет от най-големите хранителни вериги във Великобритания се принудиха да въведат лимит при купуването на краставици, домати и чушки, за да се опитат да разпределят справедливо критично намалелите доставки.

Недостигът на стоки затваря и някои ресторанти

Валя Станева е сладкар във Великобритания и вече все по-трудно се справя, защото буквално няма с какво да направи тортите си. Колегите й вече правят бяла пица заради липсата на домати. Недостигът затвори и някои ресторанти.

„За направата на една торта са ми необходими поне 10-20 броя яйца, но имаше ограничения в магазините и трябваше да обикалям”, споделя жената.

От Британската асоциация на търговците на ябълки и круши съобщиха, че недостигът на пресни плодове и зеленчуци ще продължи. Причината – супермаркетите не плащат достатъчно на английските фермери и те са намалили чувствително производството си, а след Brexit европейските им колеги вече не намират Великобритания за толкова атрактивен пазар.

„И в България сме имали липси, но сме се научили да ги преодоляваме. В Англия започнахме да правим туршийки, суджуци. Това е последният суджук, който е за тази година”, каза още Валя.

Ако правителството не се намеси с адекватни мерки, постепенно англичаните ще се върнат единствено към сезонно ядене на пресни плодове и зеленчуци, както е било преди трийсетина години.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА